Manieren van maaien

Er zijn verschillende manieren van maaien: Mulch, grasopvang of zij- of achter- uitworp. Ieder systeem heeft voor- en nadelen. Uw persoonlijke voorkeur bepaalt wat het beste systeem voor uw situatie is.

Mulchen

Een mulch maaier snippert met zijn gegolfde messen het afgemaaide gras zeer fijn en blaast dat weer naar de grond. Op deze manier kan er gras gemaaid worden zonder grasresten op het grasveld en zonder opvangsysteem. Het afgemaaide gras is tevens voeding voor het gras.

Op zich werkt dit systeem goed en geeft mulch een prachtig gazon met een hele dichte diep groene grasmat mits er aan een aantal dingen voldaan wordt. Mulchen is geen grote toverhoed, het afgemaaide gras moet ergens blijven. Daarom moet er regelmatig gemaaid worden, in het voorseizoen, vanaf koninginnedag tot ca de langste dag minimaal om de vijf dagen, drie keer in de twee weken later in het seizoen één keer in de week.

Maai niet te kort, er moet ruimte tussen de gras stoppel zijn om het gemulchte gras kwijt te kunnen dus bij 4 vingers gras(ca 7 cm), de bovenste 2 vinger afmaaien de onderste 2 vingers laten staan.

Mulch maaiers zijn er in diverse uitvoeringen, speciale mulch maaiers met twee of drie messen en zijuitworp maaiers met een mulchkit. Speciale mulch maaier hebben een bolvormige bovenkant van het maaidek om hiermee nog meer werveling in de maaier te krijgen wat het mulch resultaat positief beïnvloed. Bij de meeste maaiers draaien de messen rechtsom, bij John Deere en Kubota draaien ze tegen elkaar in, dit geeft vooral bij vochtig gras een veel beter maaibeeld. Zijuitworp maaiers met een mulchkit geven over het algemeen bij vochtig gras geen geweldig maai resultaat. De messen in de maaier geven het gras aan elkaar door en de maaier gaat aan de zijkant proppen gemalen gras vormen. De positieve uitzondering is Kubota die op de zijuitworp maaiers een 3 kamer mulchkit levert die dit probleem niet hebben omdat ieder mes in zijn eigen compartiment opgesloten zit. Voordeel van zijuitworp maaiers met mulchkit is dat er meestal éénvoudig omgeschakeld kan worden naar zijuitworp zodat er ook langer gras gemaaid kan worden.

Grasopvang

Wie van opgeruimd staat netjes houd is grasopvang het beste maaisysteem. Al het afgemaaide gras word tijdens het maaien opgevangen en in de opvangbak geblazen die op de composthoop geleegd kan worden.

De meeste achtervangers, het gras wordt tussen de achterwielen door achter in de opvangbak geblazen, blazen het gras met de messen door de blaastunnel naar achter. Het ene merk doet dit beter als het andere, vooral bij vochtig gras wil er wel eens een verstopping op treden. John Deere introduceerde in 2008 de X300R met het PowerStar maaidek met aangedreven blower. Deze maaier maait en vangt het gras probleemloos ook als het nat of langer is.

Zij of achteruitworp

Voor het maaien van grote oppervlakten gras en als grasresten U niet storen en voor het maaien van ruwer gras in weiland, berm of boomgaard is de zij of achteruitworp maaier een goede oplossing. Deze maaiers hebben een hoge capaciteit en leveren een net maairesultaat.