Wist u dat

In dit wist u dat... kunt u allerlei weetjes, tips en dingen waarop U moet letten bij aanschaf van een machine lezen. Deze pagina is bedoeld om mensen een klein beetje wegwijs te maken in het oerwoud van technische termen en mogelijkheden van machines of wat er ook weer niet kan.

Goedkoop is duurkoop?

 

Tuintrekkers zijn er in vele soorten, maten en prijzen.

Veelal is het alle waar naar zijn geld, heel goedkoop is meestal duurkoop en valt in de meeste gevallen kwalitatief tegen.

Als U veel moet maaien en/of ruiger gras moet maaien op een grasveld wat meer op een weiland dan op een gazon lijkt, is het verstandig om een goede machine te kopen, een nette gebruikte van een top merk is meestal een betere keus dan een nieuwe van een goedkoop merk.

 

Veiligheid

Ingebouwde beveiliging

Alle zitmaaiers voldoen aan de wettelijke veiligheid eisen (volgens CE norm). Zo is het niet mogelijk om de motor in de versnelling of met de maaier aan te starten. En kan de machine met draaiende motor alleen verlaten worden als de maaier uitgeschakeld is en de handrem, meestal via een pedaal, ingetrapt en geblokkeerd is.

Het doorschakelen van de stoelschakelaar omzeilt deze veiligheden. Soms is dat gewoon wel veel makkelijker en praktischer tijdens het maaien maar het is niet verstandig omdat de machine hiermee niet meer beveiligd is voor starten door kinderen met alle gevolgen van dien.

Kantelbeveiliging

Een kantelbeveiliging is op zitmaaiers niet verplicht, toch als u veel langs sloten of op hellingen moet maaien het overwegen waard. Ieder jaar gebeuren er weer (fatale) ongelukken met mensen of kinderen die onder een kantelende zitmaaier komen. Als dit in het water gebeurd en de ruim 200kg zware zitmaaier komt bovenop de bestuurder te liggen en er is geen snelle hulp, dan zijn dit fatale ongelukken. Een simpele kantelbeveiliging in de vorm van een rolbeugel kan veel narigheid voorkomen tegen geringe kosten. Vraag naar de mogelijkheden en prijzen

 

 

Geen hogedrukspuit

Voor alle maaiers geld dat de messen scherp moet zijn, scherpe messen maaien mooier, geven een betere hergroei van het gras en het belast de machine minder. Maaiers moeten schoon zijn, vooral mulch maaiers en achtervangers functioneren veel beter met een schone gladde maaier.

Reinig de maaier direct na het maaien zodat het gras niet vast kan drogen en grote bijna niet te verwijderen korsten in de maaier vormt. Bovendien tast het agressieve sap uit gras het staal van de maaier aan wat de levensduur aanmerkelijk kan bekorten.

Reinig de maaier nooit met een hogedruk spuit, hiermee spuit u water in de lagers wat in zeer korte tijd problemen geeft als kapot gelopen lagers  op de mesas met een dure reparatie als gevolg. Gebruik bij voorkeur gewoon de tuinslang of perslucht.

Motoren

De meest voor komende motoren in tuintrekkers zijn B&S (Bridge & Stratton), Kohler, Kawasaki , Vanquard en Honda. 

B&S wordt veruit het meeste toegepast, veelal in de goedkopere uitvoering, kwalitatief niet slecht maar  lawaaierig, niet echt zuinig en de beperking van spatsmering. Met spatsmering kunt u maar zeer beperkt schuin rijden omdat anders de motor (gedeeltelijk) zonder olie loopt wat op korte of langere termijn tot grote motorschade lijdt. De V-twin motoren van B&S hebben deze beperking niet maar zijn ook duurder.

De topmerken gebruiken de duurdere motoren van Kawasaki, Honda, Vanguard en Kohler. Deze drukgesmeerde kopklep motoren hebben een hogere compressie, en hiermee een beter rendement dus lager bandstof verbruik en meer trekkracht.

PK's

De tendens is naar steeds zwaardere motoren, V-twin motoren van 23, 25 pk en soms nog sterker. Dit is totaal overbodig, voor een normale zitmaaier met een maaibreedte van 102 tot 122 cm is een motor van ca 16 tot maximaal 20 pk meer dan voldoende. Staar u niet blind op die pk’s, ze doen niets extra en kosten alleen maar (veel) meer benzine, slecht voor het milieu en slecht voor uw portemonnee.

Regelmatig op hellingen

Als u regelmatig in een helling (dijk) of slootkant moet maaien let er dan op dat u een zitmaaier met een drukgesmeerde motor koopt. Met een spatgesmeerde motor mag maar max 6 graden schuin gereden worden. Dat is 5% helling dus 5 cm afschot op een meter, dat is niet veel. Waarom Stiga en Husqvarna een frontmaaier met de dure optionele 4wd verkopen met een spatgesmeerde B&S motor is mij daarom een volkomen raadsel: Een machine met 4wd wordt gekocht om op hellend terrein veilig te kunnen werken terwijl de motor daar niet voor geschikt is... 

Manieren van maaien

Er zijn verschillende manieren van maaien: Mulch, grasopvang of zij- of achter- uitworp. Ieder systeem heeft voor- en nadelen. Uw persoonlijke voorkeur bepaalt wat het beste systeem voor uw situatie is.

Mulchen

Een mulch maaier snippert met zijn gegolfde messen het afgemaaide gras zeer fijn en blaast dat weer naar de grond. Op deze manier kan er gras gemaaid worden zonder grasresten op het grasveld en zonder opvangsysteem. Het afgemaaide gras is tevens voeding voor het gras.

Op zich werkt dit systeem goed en geeft mulch een prachtig gazon met een hele dichte diep groene grasmat mits er aan een aantal dingen voldaan wordt. Mulchen is geen grote toverhoed, het afgemaaide gras moet ergens blijven. Daarom moet er regelmatig gemaaid worden, in het voorseizoen, vanaf koninginnedag tot ca de langste dag minimaal om de vijf dagen, drie keer in de twee weken later in het seizoen één keer in de week.

Maai niet te kort, er moet ruimte tussen de gras stoppel zijn om het gemulchte gras kwijt te kunnen dus bij 4 vingers gras(ca 7 cm), de bovenste 2 vinger afmaaien de onderste 2 vingers laten staan.

Mulch maaiers zijn er in diverse uitvoeringen, speciale mulch maaiers met twee of drie messen en zijuitworp maaiers met een mulchkit. Speciale mulch maaier hebben een bolvormige bovenkant van het maaidek om hiermee nog meer werveling in de maaier te krijgen wat het mulch resultaat positief beïnvloed. Bij de meeste maaiers draaien de messen rechtsom, bij John Deere en Kubota draaien ze tegen elkaar in, dit geeft vooral bij vochtig gras een veel beter maaibeeld. Zijuitworp maaiers met een mulchkit geven over het algemeen bij vochtig gras geen geweldig maai resultaat. De messen in de maaier geven het gras aan elkaar door en de maaier gaat aan de zijkant proppen gemalen gras vormen. De positieve uitzondering is Kubota die op de zijuitworp maaiers een 3 kamer mulchkit levert die dit probleem niet hebben omdat ieder mes in zijn eigen compartiment opgesloten zit. Voordeel van zijuitworp maaiers met mulchkit is dat er meestal éénvoudig omgeschakeld kan worden naar zijuitworp zodat er ook langer gras gemaaid kan worden.

Grasopvang

Wie van opgeruimd staat netjes houd is grasopvang het beste maaisysteem. Al het afgemaaide gras word tijdens het maaien opgevangen en in de opvangbak geblazen die op de composthoop geleegd kan worden.

De meeste achtervangers, het gras wordt tussen de achterwielen door achter in de opvangbak geblazen, blazen het gras met de messen door de blaastunnel naar achter. Het ene merk doet dit beter als het andere, vooral bij vochtig gras wil er wel eens een verstopping op treden. John Deere introduceerde in 2008 de X300R met het PowerStar maaidek met aangedreven blower. Deze maaier maait en vangt het gras probleemloos ook als het nat of langer is.

Zij of achteruitworp

Voor het maaien van grote oppervlakten gras en als grasresten U niet storen en voor het maaien van ruwer gras in weiland, berm of boomgaard is de zij of achteruitworp maaier een goede oplossing. Deze maaiers hebben een hoge capaciteit en leveren een net maairesultaat.

Jaarlijks onderhoud

Ook al gebruikt u uw zitmaaier niet intensief, jaarlijks onderhoud is wenselijk en verstandig. Motorolie “slijt” niet alleen door het aantal draaiuren maar ook door de tijd en het vele malen opwarmen en weer afkoelen. Te ver verlopen en vervuilde olie heeft een dermate mindere smering dat grote motor schade het gevolg kan zijn. 

Tijdig vervangen van luchtfilter en bougies zorgen voor een beter startende motor met een lager brandstof verbruik. 

Scherpe messen zijn een must voor een mooi gazon, het maairesultaat is beter, het is beter voor de grasmat en een scherp mes vraagt minder vermogen dus minder brandstof dan een bot mes.